Keramiek

Techniek

Mobach keramiek is volledig handgemaakt, is toonaangevend in hedendaagse vormgeving en geniet een wereldwijde bekendheid om haar bijzondere glazuren.

Alle gedraaide producten worden op oorspronkelijke wijze -draaischijf -gedraaid. In serica, modellen volgens vaste maatvoering in kleinere serie, en in unica, enkele stuks met een grote verscheidenheid in vormgeving.

De grote vormen worden met de hand opgebouwd door gebruik te maken van rollen klei die, laag voor laag, op de voldoende opgestijfde, opgebouwde wand worden vast gekneed. Hierdoor ontstaan unieke exemplaren, altijd van elkaar verschillend die alleen bij gelijktijdige opbouw min of meer identiek kunnen worden.

Mobach Keramiek heeft de beschikking over een moderne, gasgestookte carrouseloven. Door de afmetingen van de oven kan keramiek met een hoogte van één meter vijfenvijftig en een diameter van één meter twintig gebakken worden.

Proces

Nadat de keramiek op natuurlijke wijze voldoende is gedroogd en het meeste water is verdwenen, kunnen de producten voor de eerste maal gebakken worden, de biscuitbrand op 950°C.

Vervolgens worden door middel van onderdompeling, begieten of spuiten één of meerdere lagen glazuur aangebracht waarna de stukken voor de tweede maal gebakken worden op ongeveer 1200°C. Afhankelijk van de afmeting is de normale productietijd 6 tot 10 weken.

Mobach Keramiek gebruikt klei uit het Westerwald, Duitsland. Het is een natuurproduct dat uitgegraven wordt, gezuiverd en met mineralen naar eigen receptuur samengesteld ( verrijkt )wordt. De kleisamenstelling en de oventemperatuur worden zo gekozen dat de scherf sintert (verglaast) en zodoende waterdicht is.

NB. Indien de plantbakken of grote vazen op een zachte ondergrond geplaatst worden ( tapijt en of hout ) moet voor voldoende ventilatie gezorgd worden om verstikking, door condensvorming en/of morsen bij het gieten, tegen te gaan.

Glazuren

De glazuren, volgens eigen receptuur, zijn mineralen, edelmetalen en oxiden gemengd met glasgrondstoffen en eventueel mattering middelen.

Mobach Keramiek past twee stookwijzen toe namelijk oxiderend waarbij zuurstof toegevoegd wordt en de metalen in oxidevorm uit de oven komen en reducerend waarbij tijdens het stookproces de zuurstof toevoer terug- genomen wordt, hierdoor worden de metalen in de glazuren gereduceerd tot hun metaalvorm en – kleuren. Mobach Keramiek voert de volgende reducerend gestookte glazuren: grafiet, mat goud, en de lusters; brons, zilvergeel, herfst, rood, purper, zilvergroen, zilverblauw, facetblauw, taupe en parelmoer. De reducerend gestookte glazuren grafiet en hoogglansgrafiet zijn gevoelig voor de zure lucht en -regen waardoor kleurveranderingen kunnen optreden, en het grijze grafiet langzaam kopergroen kan worden

Mobach Keramiek voert de volgende oxiderend gestookte glazuren: metaalwit, écru, glans grafiet, mat zwart, glans zwart, mat bruin en glans bruin. Naast de verscheidenheid die ontstaat tijdens het met de hand produceren geven de verschillen die ontstaan tijdens het opbrengen van de glazuren en de atmosferische omstandigheden tijdens het stookproces een steeds wisselend en niet exact te reproduceren eindresultaat. Mede hierdoor is elk product dat gemaakt wordt uniek.